Børn & ungdom

Ligesom vi voksne læsere kan spejle os i bogens persongalleri og lærer noget om dynamikken  imellem mennesker og om verden omkring os, så kan børn og unge det samme. De mindste læser måske om, at det ikke er rart, når Jakob sådan går og slår de andre og derfor skal han lærer at lade være med det. De tager det ind og lærer således gennem litteraturen og deres daglige gang i børnehaven, at det ikke er rart at blive slået og derfor skal man lade være med det.

Det kan naturligvis også handle om noget hyggeligt og rart og gennem fortællingens fantastiske hovedperson hjælpe vores mindste til at få et bedre selvværd. De ældre børn, vores kære skønne ungdom, kan også lærer rigtig meget i litteraturen. Når man får en vis alder, kan der pludselig være ting, der kan være svære at tale med de voksne om, følelser og udfordringer de ikke tidligere har oplevet og så står de og mangler nogen, at spejle sig i.

Her findes der heldigvis et utal af gode ungdomsbøger, der behandler alle de emner, man som ung teenager kan gå og tumle med, men som man oplever lidt for private til, at man måske har lyst til at dele dem med mor og far og endda også de bedste venner.

Gennem litteraturen kan vores børn og unge lære om verden omkring sig, de kan lære, hvordan andre gør, hvordan andre reagerer og dermed trække på den erfaring i deres eget liv. Vores alles liv er en sti, der endnu ikke er betrådt, og det kan derfor være rigtig svært at finde retning. De mindste har brug for at blive holdt i hånden og følges med de voksne, men de unge mennesker har brug for at slippe vores hånd og gå deres egen vej.

Her kan ungdomslitteraturen være en stor hjælp til at navigere i alle de glæder og udfordringer, man som ung står overfor. Her kan de unge trygt udforske, hvad andre har oplevet og hvordan det gik dem. De kan få et positivt selvbillede gennem den unge hovedperson i bogen og de kan få et nyt perspektiv på forskellige problematikker og glæder. Litteraturen kan spille en stor og positive rolle i alle liv, ikke mindst for børn og unge.

Helt fra barnsben findes der i os mennesker en helt naturlig nysgerrighed på verden omkring os, heldigvis, for det er i høj grad denne nysgerrighed, der er primus motor for, at vi udvikler os.

Langt de fleste børn fatter meget tidligt en interesse for bøger. De vil bladre, pege og mærke i bøgerne. Når en voksen så fortæller eller læser højt og kobler ord på, så er det virkelig lærerigt for barnet. Det udvider ordforråd og er med til at give en god grundlæggende forståelse for dét, som bogen nu handler om. Det kan f.eks. være ting der sker på legepladsen, eller hvad man gør omkring spisetid og andre relevant emner for de mindste.

Gennem opvæksten kan man gå fra mindre pege og følebøger over i små korte historier og ende ud i længere fortællinger. Bøger kan give rigtig mange gode oplevelser som forældre kan nyde sammen med deres barn. Her opleves nærværet og hyggestunden i fulde drag, når man sidder tæt i en stol og begge er optaget af den samme bog og begge byder ind i forhold til, hvad man ser og hvad der sker i bogen. Her kan man virkelig opleve eventyr sammen igennem de fantastiske verdener, der kan udfolde sig for os, hver gang vi åbner en ny bog.