Hobby

Som tiden er nu, kan man købe rigtig mange ting billigt på diverse udenlandske hjemmesider og det kan derfor, for nogen, synes meningsløst at lave det selv. Det kan ofte ende med at blive et langt dyrere projekt og samtidigt være meget tidskrævende. Hvorfor så overhovedet prøve at gøre det selv? Måske er det en af grundene til at det gode selvgjorte håndværk på hobbyplan har været på tilbagegang. Det har været for nemt og for hurtigt at finde noget billigt, der allerede var lavet. Men heldigvis er der gennem en længere årrække nu flere og flere, også fra den unge generation, der finder glæden i at nørkle med at polstre egne møbler, male egne billeder og finde forskellige finurlige ting i genbrugen og skabe noget smukt og unikt – med egne hænder og efter egen smag. Det er fantastisk. Det er bæredygtigt og det er godt for sjælen.

I vores til tider travle liv, kan det være svært at finde tiden til en hobby, men måske netop fordi vi alle kan opleve travlheden i hverdagen, er det vigtigt med et pusterum. Dette pusterum kan vi få, når det eneste vi skal fokusere på, at dét, vi har mellem hænderne. Om det så er sømpistolen, penslen eller en hæklenål, så bliver vores fokus for en stund, udelukkende på hændernes bevægelse, præcisionen og det fremskridt der sker. Man kan sådan nærmest føle at man sidder i en boble. Sjælen har dog, efter sigende, rigtig godt af ind imellem at blive lukket ind i den boble, hvor fortravlede tanker ikke har adgang.

Et nyt projekt kan virke stort og uoverskueligt, men der er heldigvis råd at hente i mange forskellige hobbybøger. Der er efterhånden lavet bøger omkring det meste og hvorfor ikke lære af andres erfaringer og få inspiration af andres færdige produkter. Det kan give lidt blod på tanden at se, hvad andre har lavet. Altså hvis de kan - så kan du jo også. Og ved at lave det selv, får man måske bordet i præcis den længde, der er passende i egen stue, eller gardinerne med dét mønster, man ellers ikke kunne finde andre steder. 

Man skal ikke undervurdere glæden ved at give sine hobbyprojekter i gave. Det er skønt at få noget, som en anden har gjort sig umage med og som er lavet netop til dig. Det kan f.eks. være et tæppe, der er lavet i yndlingsfarverne og med lidt ekstra længde, præcis som du godt kan lide det. Sådan et tæppe varmer lige lidt ekstra.

Selvom man ikke har haft strikkepinde mellem hænderne før eller aldrig har stået med et kopbor eller en skruemaskine, så er det bare med at komme i gang og kaste sig over et nyt hobbyprojekt. Man kan som oftest meget mere end man tror. Resultatet bliver måske ikke fejlfrit, men derfor kan det stadig være helt perfekt.

Der findes næsten intet bedre end at lade sig opsluge af sit håndværk. Hvadenten det er med strikkepindene i hånden, med foden på symaskinens pedal eller noget helt andet, så er det enormt tilfredsstillende at se fremgang i sit eget arbejde. Når hobbyprojektet er færdigt, er det en stor glæde at kunne  svøbe sig i sit hjemmehæklet sjal eller kunne byde gæster velkommen i den nybygget havestol. Heldigvis forstår rigtig mange at sætte pris på det gode håndværk og ved, at hvad der er hjemmelavet, er lavet med hjertet og med fokus på detaljen og kvaliteten - og så kan man få det, præcis som man vil.