Krimi

En krimi er kort fortalt et skønlitterært værk, hvor en forbrydelse og den efterfølgende opklaring er dét, der styrer fortællingen og de personer der er med i den. Selve forbrydelserne og beskrivelserne af dem, kan være meget forskellige fra forfatter til forfatter og fra bog til bog.

På samme måde, er det også forskelligt, hvad vi som læsere sætter pris på ved en god krimi. Nogle læsere elsker den meget velkendte krimi, hvor man følger politiet i deres opklaringsarbejde. Denne type af krimi vil ofte være forskånet for de alt for barske beskrivelser. Andre læsere er til de mere bestialske forbrydelser med udtømmende beskrivelser, hvor ikke mange af de grusomme detaljer er overladt til fantasien. Fælles for os læsere, uanset om vi foretrækker det ene eller det andet, er dog, at vi elsker spændingen. Dér, hvor vi sidder på kanten af stolen og ikke kan fjerne blikket fra siden, ja næsten ikke kan få læst hurtigt nok. Vi kan fornemme suset og hastværket i kroppen, som var det os selv, der var til stede i fortællingen. Det er blandt andet dén følelse, der gør, at vi vælger at tage endnu en krimi ned fra hylden.

En god krimi er fuld af krummer undervejs i fortællingen, ledetråde der giver lyst til og mulighed for at opklare forbrydelsen sideløbende med fortællingens hovedperson. Som læser ved vi dog godt, at den gode krimiforfatter er mester i manipulation og på den måde kan vi opleve at blive snurret rundt i fortællingen som en flue i edderkoppens spind. Det ene øjeblik kan vi være selvsikre i vores tro på, at vi har gennemskuet plottet men pludselig tager historien en drejning, og i næste øjeblik er vi igen på gyngende grund. Vi må starte forfra, kigge på alle ledetrådene og forsøge at finde nye svar. Det gør dog ikke noget, tværtimod er det med til at intensivere spændingen.

Den dygtige kriminalforfatter vildleder og overrasker og for læseren er det en del af spændingen. Hvilken skrivestil man som læser foretrækker, kan dog være meget forskelligt og man kan hurtigt finde sig en favorit blandt forfatterne. Men et godt råd herfra er, at man ind imellem afprøver en anden forfatter og afsøge om ikke en anden skrivestil kunne fange.

Når du har fundet en god krimi og er helt opslugt i jagten på forbryderen. Så vil siderne næsten vende sig selv, imens du gennem fortællingen følger hovedpersonen i sit opklaringsarbejde. Ind imellem kan det ske, at du pludselig, tidligere end forventet, har gennemskuet plottet.
En enkelt handling eller replik gav dig svaret og nu véd du, hvem der står bag fortællingens forbrydelser. Dog har fortællingens hovedperson endnu ikke regnet det ud. Derfor sidder du som læser med en viden, som hovedpersonen ikke har.
Det er et trick, den gode kriminalforfatter bruger og som ofte intensiverer spændingen. For nu kan du som læser forudse, hvor der lurer en fare, imens den stakkels hovedperson, uvidende, styrer direkte mod den. Det er ofte disse passager i fortællingen, hvor intensiteten og spændingen øges ekstra meget. Og det er netop spændingen, vi som læsere søger efter i en krimi.