Spændingsromaner

I spændingsromaner kan vores hovedperson meget hurtigt og måske tilfældigt blive rodet ind i et spind af intriger, det kan også være at hovedpersonen falder over noget vigtig viden og bliver jaget eller forfulgt. Hovedpersonen skal nu navigere i ukendt terræn og finde en vej ud af spændingsfeltet.

I spændingsromaner bruges der ofte historiske og samfundsmæssige referencer og dette gør at læseren ikke kun drages ind i et univers at pure opspind, men også til en vis grad får et indblik i en historisk periode, en politisk skandale eller andet, som forfatteren bygger sine personer og handlinger op omkring. Spændingsromaner kan f.eks. også tage udgangspunkt i forskellige konspirationsteorier, myter eller fortællingen om jordens undergang.

For at skrive en spændingsroman med f.eks. samfundsmæssig eller historisk reference, kræver det en stor del research, fordi forfatteren er nødt til at have styr på forskellige fakta. Det kan både være, hvad der skete i en bestemt situation, hvem gjorde hvad og hvilke motiver kunne der ligge bag de forskellige nøglepersoners ageren. Det kan også være helt almindelig og lavpraktisk fakta som f.eks. at under watergate, kan hovedpersonen ikke lige hive en iPad op af tasken.

Selv om en spændingsroman kan omhandle begivenhederne fra en politisk skandale eller andet, der har fundet sted, så betyder det ikke, at historien er sandfærdig. Det er stadig fiktion, men for at læseren vil finde historien troværdig, bliver almene og velkendte fakta såsom navne, begivenhedens hovedtræk osv. beskrevet faktuelt. Hvis man pludselig ændre navnet på en siddende minister, en velkendt bagmand eller en mytisk person, så bliver det utroværdigt og fortællingen falder fra hinanden. Derfor bruger mange forfattere lang tid på at gennemføre en grundig research og således kan nogle bøger være længe undervejs.

En spændingsroman er for dig, der godt kan lide at få pulsen op samt mærke et skud af adrenalin og en snert af frygt imens du sammen med hovedpersonen bevæger dig rundt i historiens minefelt. Uanset om det handler om Jordens undergang, politisk konspiration eller mytiske fortællinger, så er en spændingsroman navngivet efter dens største force – at opbygge og fastholde spænding. Så lad kaffen stå, koffein bliver ikke nødvendigt.


Med din nyindkøbte bog mellem hænderne, gør du læsepladsen klar. Godt tilbagelænet med benene oppe kan du nu åbne bogen og lade dig føre ind i historien. Men har du valgt en spændingsroman, så kan du godt spare dig. For her får du ikke lov til at sidde tilbagelænet ret længe af gangen. Her vil du snart mærke pulsen stige og blive indtaget af frygten for, hvad der lurer om næste hjørne. Niveauet for spænding bliver hurtigt sat. Det er højt, det er vedvarende og det kan nemt sprænge spændingskurven.